Het effect van meditatie op ons stress systeem

Eén van de belangrijkste activiteiten die we gaan aanbieden tijdens LEEF! is meditatie. Dat meditatie, yoga en mindfulness kan werken tegen depressie was inmiddels al algemeen bekend. Het ontspannende effect en het accepteren van gedachten maken dat meditatie een plek heeft gevonden binnen de reguliere geestelijke gezondheidszorg.

Maar het effect gaat dieper. Uit recent onderzoek blijkt dat het regelmatig beoefenen van meditatie ervoor zorgt dat de productie van cytokines minder stijgt in situaties van stress. Cytokines veroorzaken ontstekingen op het celniveau. Dat is handig voor kortstondige stressreacties omdat dit het immuunsysteem versterkt, maar op de langere termijn leidt het tot hogere risico’s op bijvoorbeeld kanker en psychiatrische problemen als depressie.

De conclusie uit dit onderzoek is dat meditatie en stress tegenovergestelde resultaten hebben op het functioneren van onze cellen, dan dat stress en angst hebben. En hoewel meer onderzoek nodig is om het volledig in kaart te kunnen brengen, lijkt het effect van meditatie en yoga op onze cellen uitermate positief.
 
bron: http://journal.frontiersin.org/article/10.3389/fimmu.2017.00670/full

 

Steun deze meiden en doneer direct! 

 

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de voortgang rondom LEEF!

meditatie vermindert stress en zorgt voor blijvende positieve verandering in onze cellen

 

<< terug naar Inhoudelijke informatie over het LEEF weekend.


vorige pagina

 Facebookgroepen

 

Algemeen:

BOV NL - besloten groep voor alle leden

 

BOV - zakenpagina

 

BOV Netwerk - reclamepaginaFB pagina’s alleen voor BOV Pioniers:

Pioniers BOV - alleen voor pioniers

Ik ben BOV pionier, jij ook? - potentiële pioniers