Waarom een holistische massage zo ontspannend werkt

Waarom een holistische massage zo ontspannend werkt


Tijdens het LEEF! weekend kunnen de deelnemers kiezen voor een therapeutische massage.


Massages worden al duizenden jaren lang therapeutisch ingezet. Er zijn aanwijzingen dat er 5000 jaar geleden in China al medicinaal gebruik werd gemaakt massages voor lichamelijk en geestelijk welbevinden en in de Chinese geneeskunde neemt massage tegenwoordig nog steeds een belangrijke plek in. 

In 2008 hebben Amerikaanse wetenschappers het effect van massage op depressie onderzocht en ze kwamen tot de ontdekking dat een massage angst en stress bij de cliënt kan verminderen.

 

In het onderzoek werden 30 deelnemers in twee groepen verdeeld. Alle proefpersonen kregen gedurende vijf weken wekelijks een massage van een uur, allen bij dezelfde therapeut. Bij de ene groep praatte de therapeut, bij de andere groep werd er in stilte gemasseerd. Alle patiënten vulden iedere keer direct na de behandeling een vragenlijst in om klachten te meten en vulden ook een vragenlijst in een maand na het experiment. Het bleek dat het masseren in stilte een sterk en relatief duurzaam effect had op de angst- en stemmingsklachten van de proefpersonen en dat een gesprek het effect van de massage verminderde. Uiteraard was het hierbij wel een voorwaarde dat de patient een goede relatie had met de therapeut. 

De onderzoekers hebben niet aangetoond waarom dit effect zo is, maar hier zijn wel theorieën over. Zo beïnvloedt massage het parasympathisch zenuwstelsel, wat het lichaam helpt te ontspannen. Ook zou de aanmaak van het knuffelhormoon oxytocine, dat je lichaam aanmaakt bij liefdevolle en prettige aanraking, ervoor zorgen dat je ontspant. 

 

Ben jij overtuigd dat massage jonge meiden met een depressie kan helpen? En draag je ons initiatief LEEF! een warm hart toe?

 

Doneer dan nu en help ons 20 meiden met een depressie weer te laten voelen wat ze waard zijn. 

 

Help ons een weekend te organiseren dat misschien wel hun leven kan veranderen.

 

massagetherapie helpt bij depressie

 

Bron: Moyer, C. A., Rounds, J., & Hannum, J. (2008, May). The Non-Talking Cure: Massage Therapy's Psychotherapeutic Effects are Associated with Therapeutic Bond.

 

 

 

 

 


vorige pagina

 Facebookgroepen

 

Algemeen:

BOV NL - besloten groep voor alle leden

 

BOV - zakenpagina

 

BOV Netwerk - reclamepaginaFB pagina’s alleen voor BOV Pioniers:

Pioniers BOV - alleen voor pioniers

Ik ben BOV pionier, jij ook? - potentiële pioniers