Zet eerst je winst opzij!

Als bewust ondernemende vrouw zijn we met allerlei zaken bezig. We willen vooral graag anderen helpen. Regelmatig spreek ik vrouwen die hun bedrijf beginnen en er weinig tot niets mee verdienen. Gericht op de ander rijzen, vooral in het begin, de kosten de pan uit. En winst? Tja, dat komt over een paar jaar (misschien, hopelijk) wel!

 

Winst als restje

Begin van dit jaar, toen ik net met mijn bedrijf begonnen was, was winst nog helemaal niet aan de orde. Eerst het jaar maar eens door zien te komen en zorgen dat er omzet kwam. En hopelijk kon ik daar dan zelf salaris uit halen.

 

Ons wordt ook allemaal geleerd dat winst is wat er – met een beetje geluk – onder aan de streep overblijft. Dus: we drukken de kosten zoveel mogelijk in de hoop dat er winst gemaakt wordt.

 

Wat als we het omdraaien?

Via LinkedIn kwam ik de Profit First methode tegen en dat sprak me wel aan! Het idee van Profit First is – zoals de naam al doet vermoeden – dat je éérst winst reserveert, in plaats van het te zien als een restje dat misschien overblijft. De boekhoudkundige formule ‘omzet – kosten = winst’ wordt overboord gegooid en vervangen voor ‘omzet – winst = kosten’.

En ik denk dat elke ondernemer hier wel wat voor voelt, dat is tenslotte waar we het (ook) voor doen! Hoe graag we ook andere mensen willen helpen, we zullen er zelf van moeten leven.

 

Gebaseerd op dieetprincipes

De Profit First methode haalt een aantal ideeën uit de dieetwereld naar de boekhouding van je bedrijf:

  • Van kleinere bordjes ‘eet’ je minder. Oftewel: als er minder geld op je rekening staat, gebruik je minder. Eén principe is dat je meerdere rekeningen gebruikt, waardoor je van elke betaalde factuur geld reserveert voor je salaris, belasting, winst én kosten.
  • Eet in een bepaalde volgorde. Oftewel: het grootste gedeelte van je binnengekomen geld zet je apart voor jezelf (je salaris en winst), daarna je kosten en belasting.

De principes worden duidelijk uitgelegd in het boek van Profit First. 

 

Start direct!

Het idee van Profit First kun je zelf toepassen. Eén van de belangrijkste tips van de auteur: maak vandaag nog 1% van je saldo over naar een ‘Winst-rekening’. Als je met 100% je bedrijf draaiende kunt houden, kun je dat ook met 99%. Veel succes!

 

Over Lucienne

Dit artikel is geschreven door Lucienne van Bie Organized. Met mijn bedrijf help ik kleine organisaties te analyseren waar kosten weglopen en hoe er geld en tijd bespaard kan worden. Ik bied praktische oplossingen en begeleiding om deze oplossingen te realiseren. 

 

 


« vorige pagina


Reacties


Nog geen reacties geplaatst...
Plaats uw eigen reactie


  
    Reactie:
  
    Naam:    
    E-mail:
 Uw e-mailadres wordt niet getoond
  


 Facebookgroepen

 

Algemeen:

BOV NL - besloten groep voor alle leden

 

BOV - zakenpagina

 

BOV Netwerk - reclamepaginaFB pagina’s alleen voor BOV Pioniers:

Pioniers BOV - alleen voor pioniers

Ik ben BOV pionier, jij ook? - potentiële pioniers