Geven en ontvangen: een voortdurende beweging

Geven en ontvangen: een voortdurende beweging. Onlosmakelijk verbonden.

Sinterklaas is weer in het land en daarmee is het seizoen van cadeautjes geven en ontvangen weer gestart. Geven en ontvangen zijn twee kanten van dezelfde medaille. Alles in het leven is in voortdurende verandering, in ‘flow’, wat steeds een nieuw evenwicht geeft. Zo zijn ook ‘geven & ontvangen’ een vorm van die voortdurende verandering. Wil je ‘iets’ ontvangen in je leven dan zul je eerst moeten geven…

 

box geven ontvangen blog


Omdat ‘geven & ontvangen’ twee kanten van dezelfde medaille zijn ‘moet’ je zowel het één als het ander kunnen. Als je niet(s) geeft of niet kunt ontvangen dan blokkeer je de stroom van het leven. Een mooi woord wat er bij past is denk ik ‘wederkerigheid’ en dan niet eens zozeer 1-op-1 maar met die instelling in het leven staan.

Iets geven kan een bloem zijn, een compliment, je tijd en aandacht of een cadeau bijvoorbeeld met Sinterklaas of de Kerst. Het kan aan een bekende of een onbekende zijn, groot of klein, duur gekocht of met veel tijd en aandacht gemaakt.

People who give the best are those who give of themselves – your time, talents, words, knowledge.” O. Anthonia

 

Tegelijkertijd stel je jezelf open om te ontvangen; groot of klein, van een bekende of een onbekende. Ontvangen van de nieuwe dag, de zon die schijnt of de mazzel dat je net voor de bui binnen bent. Het compliment wat je kreeg, het de offerte die werd getekend, de koffie die voor je werd gehaald, het cadeau dat je kreeg.

Als het niet stroomt…geven & ontvangen & geven & ontvangen &

  • Soms kost het moeite om te geven vanuit het gevoel of een gedachte van ‘tekort’ hebben. Daaronder ligt een angst dat er niet genoeg voor jezelf is. Als ik tijd geef (voor vrijwilligerswerk bijvoorbeeld) of geld (voor een goed doel) dan heb ik te weinig tijd of geld voor mezelf.

  • De ander laat zijn of haar waardering of liefde niet zien aan jou (in een vorm die je herkent) dus… houd je jezelf in. De ander moet eerst jou iets geven voordat je iets (terug) kunt geven.

  • We voelen feilloos aan als er een bijbedoeling zit achter het geven van een ander (al is het soms moeilijk om er de vinger op te leggen). Iets geven met de bedoeling om er iets voor terug te krijgen is niet oprecht, vanuit je hart geven. Geven vanuit je hart doe je vanuit overvloed, je hebt genoeg en je wilt delen. Je wordt er zelf blij van en dat wil je ook voor de ander.

  • Misschien heb je het wel eens meegemaakt. Je hebt met zorg een cadeautje uitgezocht of misschien wel zelf iets gemaakt, je geeft het en de ander kan het niet ontvangen…. Je kunt dan letterlijk voelen dat er ‘iets’ stokt. Hoe vaak zeggen we niet (ook ik) tegen een vriendin die langs komt en iets meebrengt; ‘dat had je niet moeten doen’. Maar ze deed het wel. Hoeveel passender zou het zijn om er dan tenminste achteraan te zeggen ‘maar wat lief dat je het wel hebt gedaan, dank je wel, ik ben er blij mee’.

  • Of een ander voorbeeld. Iemand maakt je een oprecht compliment; je haar zit leuk, die jurk staat je goed, sterke presentatie of vul maar wat in. Wat zeggen veel vrouwen dan (in allerlei variaties); ik moet nodig naar de kapper of die jurk heb ik al jaren of over je presentatie vooral dat ene dingetje wat minder ging benoemen. Terwijl alleen dank je wel genoeg zou zijn.

Meer overvloed in je leven ervaren.

Het is maar een paar dagen Sinterklaas en kerst per jaar. Het gevoel van verwachting, van blijdschap kun je echter iedere dag ervaren.

Door iedere dag bewust het gevoel van dankbaarheid te voelen. Door je aandacht, door je focus te leggen op alles wat er wel is in je leven groeit de overvloed in je leven. Door dankbaar te zijn voor de nieuwe dag, het weer zoals het is, de mensen in je leven, je gezondheid, de mogelijkheden die je hebt, de vrijheid die je hebt, je bedrijf, precies zoals het nu is. Je kunt in gedachten iedere mens die je tegenkomt het beste toe wensen, iemand in het voorbij gaan groeten, even echt oogcontact maken.

Dit alles doet iets met je gemoed. Je geeft aan anderen en tegelijkertijd geef je aan jezelf. En als eb en vloed komt je geven naar je terug in vormen en manieren die jezelf niet kunt verzinnen.Een heel bekende uitspraak van St. Franciscus is:

Grant that I may not so much seek
To be loved as to love.
For it is in giving that we receive”.

 

Dit artikel verscheen eerder op Vitalevrouwen.com


« vorige pagina


Reacties


Nog geen reacties geplaatst...
Plaats uw eigen reactie


  
    Reactie:
  
    Naam:    
    E-mail:
 Uw e-mailadres wordt niet getoond