Welke energie heeft jouw voorkeur?

Afgelopen weekend bezocht ik, samen met 27 andere vrouwen, een hele bijzondere workshop ter gelegenheid van een vijftigste verjaardag van mijn goede vriendin Lia. We werden getrakteerd op een heerlijk samenzijn en als kers op de taart kregen we een workshop aangeboden met roofvogels. Heb je daar ooit wel eens van gehoord? 

Ik weet dat er al menig bedrijf gebruik maakt van paarden om bepaalde zaken inzichtelijk te maken in de coaching, maar met roofvogels ga je eigenlijk nog een verdieping verder. Een roofvogel doet gewoon zijn eigen ding en spiegelt jouw specifieke manier van communiceren, of je dat nou leuk vindt of niet. Je kunt fysiek indruk proberen te maken op een vogel door er bijvoorbeeld heel dichtbij te gaan staan of je kunt flink je stem verheffen, maar dat maakt de vogel helemaal niets uit. De vogel reageert alleen maar als er een open communicatiestroom plaatsvindt vanuit het gevoel, zonder enige bijbedoelingen, gedachten of verborgen boodschappen.

 

 

 

 

Verschil in energie

De manier waarop de vogels reageerden op deze vrouwengroep was bijzonder. Ze zaten heel relaxt op hun standaard en poetsten hun veren. Ook de trainer vertelde hoe intens hij onder de indruk was van de rustige energie die de vogels uitstraalden op deze groep vrouwen. Dat maakte hij vaak genoeg anders mee.
Hij vertelde: ‘Stel dat je met roofvogels werkt waar mensen in een team elkaar als het ware de tent uitvechten, dan heb je echt een andere energie in de ruimte en dat heeft dan ook meteen effect op de vogels. Die laten dan direct de onrust en angst zien en is er geen open communicatie meer mogelijk.’
Het maakte mij weer eens bewust hoe krachtig bepaalde energieën kunnen zijn en dat er verschil is tussen de mannen- en de vrouwen energie. Niet dat het één goed is en het andere fout, maar het is gewoon wezenlijk anders en voelbaar. Daar staan we niet altijd bij stil, toch?

Wellicht heb jij dat ook wel eens meegemaakt, dat je in een ruimte komt waar bijvoorbeeld alleen maar mannen zijn en jij als vrouw binnenkomt? Ik ken dat heel goed als ik bijvoorbeeld naar netwerkbijeenkomsten ga. Als je als vrouw binnenkomt in een jurkje en je loopt op hoge hakken, heb je altijd een reactie. En andersom geldt dat natuurlijk precies hetzelfde. Als jij als man een ruimte inloopt met allemaal vrouwen, geloof me, dat voel je en heeft effect. Ik zie dat ook gebeuren op mijn yogales als daar een man binnenkomt.
Als mens reageren we op elkaar en op de energie die we uitstralen. Dit gebeurt voornamelijk onbewust. Zo zijn er ook vrouwen die het veel prettiger vinden om met mannen te werken en daar als vrouw ook goed in gedijen en andersom komt dit natuurlijk idem dito voor.

 

De energieën in positieve zin laten doorwerken

Ieder mens heeft zowel de mannen- als de vrouwenenergie in zich en beide energieën hebben we nodig om volledig het leven te ervaren. Over het algemeen zou je bepaalde eigenschappen typisch vrouwelijk kunnen noemen en andere typisch mannelijk. In zijn algemeenheid kun je het volgende onderscheiden:

Vrouwelijke eigenschappen:

 • Open
 • Inschikkelijk, volgzaam
 • Vreedzaam
 • Bescheidenheid, nederigheid
 • Ontvankelijk
 • Trouw, loyaal
 • Behoedzaam
 • Zorgzaam
 • Respect voor het leven

Mannelijke eigenschappen:

 • Betrokken
 • Controlerend
 • Spraakzaam
 • Heersend, leidend
 • Agressief
 • Zelfverzekerd
 • Sceptisch
 • Onafhankelijk
 • Brutaal
 • Impulsief


Hoe zit dit bij jou?

Voor jezelf zou je eens kunnen nagaan bij welke eigenschappen jij je het prettigst voelt. In de coaching bekijk ik vaak of de vrouw die tegenover mij zit, nou typisch een vader-dochter of een moeder-dochter is. Of als er een man tegenover mij zit, nou typisch een vader-zoon of een moeder-zoon is. Kijk maar eens rustig op wie jij het meest lijkt in essentie. Welke sturing is het sterkste? De krachtige mannenenergie die meer naar buiten is gericht en wil manifesteren of de zachtere vrouwenenergie die meer gericht is naar binnen en meer gericht is op verbinding en open communicatie? Wat valt je op?
Het heeft helemaal niets te maken of je meer zou houden van je vader of moeder, maar of je kunt voelen vanuit welke sturing jij de dingen doet?

Waarschijnlijk zul je merken dat de context belangrijk is om goed te kunnen zien welke persoonlijke eigenschappen het meest naar voren komen. Wellicht heb jij andere eigenschappen nodig in je werk dan in je privéleven en … wellicht is het ‘in de tijd’ ook sterk veranderd en heb je een breder palet gekregen waar je gebruik van kunt maken. Ik herken dat zeker in mezelf. Het leven leert ons om gebruik te maken van beide stromingen, zodat we optimaal kunnen ontwikkelen.

 

De invloed vanuit het verleden

Vanuit onze opvoeding krijgen we veel normen en waarden mee en het vraagt om een stuk bewustwording in het leven om daar op adequate wijze mee om te leren gaan. Als je je werkelijk verdiept in jezelf en begrip ontwikkelt voor je eigen menselijkheid, zul je merken dat je milder wordt. Je hart kan open en sluiten op de momenten die jij kiest. Dat laat je niet langer meer bepalen door je omgeving. Je krijgt meer diepgang. Je blik wordt ruimer en je voelt minder de neiging om mensen een etiketje op te plakken. Als je echt, eerlijk contact hebt met jezelf, dan leidt dat tot opener relaties met andere mensen en zul je ook een intiemer contact hebben met de natuur. Vanuit het ja-zeggen tegen jezelf, open je je hart niet alleen voor het leven dat door jou heen stroomt, maar ook en tegelijk voor het leven buiten je. Je geniet van samenwerking en verbondenheid. Je hart staat open en is vrij.

 

Wie ben jij en wat wil jij?

In mijn werk ben ik bezig om mensen weer in contact te brengen met zichzelf. Veel mensen zijn zichzelf compleet kwijtgeraakt en handelen nog steeds vanuit ‘oude’ patronen. Hoe zou het voor je zijn om heerlijk jezelf te zijn? Los van angsten en van alles wat je ooit geleerd hebt over hoe het zou ‘moeten’ zijn? Dat je in staat bent om je eigen keuzes te maken en dat je leert om vaker JA te zeggen tegen jezelf zonder gevoel van schuld? Ik zie veel vrouwen enorm worstelen met hun eigenwaarde en om ruimte te nemen voor zichzelf. Ik zie veel mannen worstelen om hun hart werkelijk te openen om hun eigen emoties te kunnen verwoorden en voelen. Het geeft hen vaak een bedreigend gevoel van kwetsbaarheid en onzekerheid. Er is veel veiligheid nodig om deze aspecten te laten ontwaken.

Ik spreek mijn verlangen uit

Ik verlang naar een wereld waarin we beide energieën in onszelf kunnen laten stromen op een positieve en effectieve manier. We hebben als vrouw de mannen-energie nodig om duidelijk grenzen te kunnen stellen en meer het lef te hebben om onszelf te onderscheiden van anderen. Als vrouwen dat gaan doen, komen zij meer in balans en in hun kracht en kunnen zij prachtige scheppers van hun leven worden.  Een vrouw die de mannenenergie onvoldoende laat werken komt nooit volledig in haar kracht. Een geheelde vrouw is een vrouw die zelfbewust, waardig is en onafhankelijk. Ze geniet van de liefde in en om haar heen en ervaart werkelijke verbinding. Zij kan haar eigen unieke talenten en gaven ontwikkelen en ervaart de enorme overvloed van het leven. Zij draagt de trilling bij zich van eenheidsbewustzijn.
Als mannen meer in staat kunnen zijn om ook de vrouwen-energie meer toe te laten, zullen zij meer zelfbewuste, liefdevolle en krachtige mannen worden, die op effectieve manier communiceren en meer gaan samenwerken. Zij zullen tot prachtige manifestaties komen, omdat de diepere angst niet langer regeert en de eigen kracht op een natuurlijke wijze kan gaan stromen. Het hart staat open en is niet langer meer gesloten.

Als zowel mannen als vrouwen bereid zijn om beide energieën goed te laten werken in hun leven, dan staan we aan een vooravond van een verandering in de wereld die hard nodig is.

Vind jij het ook belangrijk om je steentje bij te dragen aan een mooiere, vreedzame wereld waarin er veel meer focus is op samenwerking dan op bruut geweld, een gebrek aan empathie en mededogen, diepe haat en verdeeldheid? Investeer in jezelf en geef zingeving aan je leven. Het zal je vervullen.

Zou je het fijn vinden om na het lezen van dit blog te reageren? Stuur dan een mail naar: joke@jomare.nl. Je kunt ook het contactformulier op de website invullen https://www.jomare.nl/contact.

Ben je geïnteresseerd in Life Coaching, Bedrijf coaching, Kinder coaching of Relatie Coaching? Kom dan eens vrijblijvend kennismaken.

Ken je iemand kennen die dit blog mogelijk ook interessant zal vinden , voel je dan vrij om het door te sturen!

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

« vorige pagina


Reacties


Nog geen reacties geplaatst...
Plaats uw eigen reactie


  
    Reactie:
  
    Naam:    
    E-mail:
 Uw e-mailadres wordt niet getoond